Referencia Referencia

vissza az MMC Chiptuning Fõoldalra

A Chiptuningról

Teljesítménynövelés, fogyasztáscsökkentés

Bevezető
A motor működését a computer (ECU) vezérli, a motortérben levő jeladóktól beérkező információk alapján. Az összes jeladó adata az ECU-hoz fut be, chiptuning során az autó computerében lévő vezérlőchipet programozzuk át a jobb hatásfok, az optimális működés és a fogyasztáscsökkentés érdekében.

Az értékek módosításánál számunkra a motor tartóssága elsődleges szempont, a paraméterek beszabályozása minden esetben a biztonságos határértéken belül történik – kapcsolódó cikk

Értékek

Nem feltöltős (szívó) benzines motoroknál 10-12% teljesítménynövekedés érhető el. A forgatónyomatéknövekedés 10-15% közötti. Feltöltős (turbós vagy kompresszoros) motoroknál 20-30%-os a teljesítménynövekedés, egyes típusoknál 40% is elérhető. A forgatónyomatéknövekedés 20-40% közötti. A fogyasztáscsökkentés mértéke autótípustól és a motor állapotától függően 5-15%. Lényeges hogy a nagyobb forgatónyomaték már kis motorfordulaton is rendelkezésünkre áll, így autónk a teljes fordulatszámtartományban dinamikusabban fog gyorsulni a motoroptimalizálás után. Újra átélhetjük a vezetés élményét a saját autónkban, mindenféle mechanikai átalakítás nélkül. Ha a későbbiekben, pl. autónk eladása során, az új tulajdonos a gyári beállításokat szeretné a motorhoz, az eredeti állapotot minden esetben díjmentesen visszaállítjuk.

Különbségek

A mai autók sorozatgyártásban készülnek, a motorok alkatrészeit előre megadott tűréshatárok között gyártják. Ez azt eredményezi, hogy az ezekből az alkatrészekből összeszerelt motorokból nem találunk két egyformát. A különbség, teljesítményleadás szempontjából, két azonos típusú motornál akár az 5-10%-ot is elérheti. A gyártók mindig a termelés szempontjából gazdaságosabb megoldást választják. Így fordulhat elő, hogy azonos típusú, de mégsem teljesen egyforma motorok, ugyanazt a vezérlőprogramot kapják. A sok tűréshatár miatt minden autó rendelkezik kiaknázatlan tartalékokkal, amit a motor optimalizálásával tudunk kihasználni.

Működése

A vezérlőprogram az autó computerében (ECU: angol rövidítés, Engine Control Unit) található egy adattárolóban. A chiptuning egyedi beállításokat tesz lehetővé minden egyes autóhoz, így optimalizálhatjuk a motor működését, ami jobb hatásfokot és gazdaságosabb üzemeltetést, normál üzemmód mellett fogyasztáscsökkenést eredményez. A motortérben található érzékelők, jeladók adatai mind az ECU-hoz jutnak el. Ennek alapján végbe megy az értékelés és a parancskiadás. Pl. mennyi üzemanyagra van szükség az adott pillanatban, mekkora legyen az előgyújtás, turbónyomás stb. Chiptuning során ezeknek a motorfunkcióhoz tartozó paramétereknek az értékein módosítunk egymással összhangban típusspecifikusan a gyári határértékek között, akár a fogyasztás csökkentés akár a maximális teljesítmény elérése a cél. A különböző paraméterek beszabályozása fordulatszám és terhelés függvényében történik.

A Chiptuning menete

Az autó gyári szoftverét kiolvassuk, archiváljuk, majd következik az értékek optimalizálása. Minden esetben, az autó saját gyári szoftverét módosítjuk, nem töltjük rá egy hasonló, más felszereltségű autó programját. Az egyedi beállítás során csak a motorfunkcióhoz tartozó adatokat módosítjuk, a többi beállítás érintetlen marad. Figyelembe vesszük a motor állapotát, a futott km-t, ügyfelünk vezetési stílusát, egyéb kéréseit. Pl. a fordulatszámtiltást a kívánt értékre állítjuk be, a gázpedál érzékenységét lábhoz igazítjuk, akár a fogyasztás csökkentés akár a maximális teljesítmény elérése a cél. A tökéletes beállításhoz minden motorfunkcióhoz tartozó paraméter egymással összhangban történő módosítására van szükség, ami egy tapasztalt szakembernek lehetőséget ad a jármű menettulajdonságait a vezető igényeinek megfelelően beállítani.

Eredmény

A chip tuning nem zavarja meg a diagnosztikai műszerek működését, melyek az optimalizálás után is ugyanúgy kommunikálnak autónk computerével. Nem változik meg az autó alapjárata, nem gyulladnak ki kontrollámpák, és a hibatároló kiolvasása is zavartalanul elvégezhető. Összefoglalva, autónk az optimalizálás után is kifogástalanul működik, motorja rugalmasabb lesz. Már alsó fordulatszámtartományban is jobban gyorsul, hamarabb el lehet váltani, nem kell szétpörgetni a motort a kívánt gyorsulás elérése érdekében. Nincs szükség visszaváltásra előzésnél és emelkedőn, javulni fog a gázpedálreakció és az autó teljesítmény-súly aránya. Így a fogyasztás 5-15%-al csökkenni fog normál üzemmód mellett. A teljesítményleadás egyenletesebb lesz minden fordulatszámtartományban, az ún. turbólyuk effektus megszűnik, illetve csökken (típusfüggő), hatékonyabban ki tudjuk használni a motor erőtartalékait. Ez dinamikusabb vezetési élményt eredményez; a hatás kisköbcentis autóknál is érezhető, még bekapcsolt klíma esetén is.

Biztonság

Automataváltós autóknál tapasztalható jelenség, (pl. BMW X5 3.0D), hogy gázadásra a motor akár több tizedmásodperces késéssel reagál, ami (az eközben megtett távolságra átszámolva) 72 km/h-nál tizedmásodpercenként 2 métert jelent. A közlekedésben vannak olyan szituációk, amikor nem a fékezés a megoldás, hanem a kormányzás és a gyors gázadás. A késleltetés chiptuninggal megszüntethető, gázadásra a motor azonnal reagálni fog, így adott esetben egy balesetet (akár frontális ütközést) kerülhetünk el. Optimalizálás után autónk nagyobb erőtartalékkal rendelkezik, ami egy előzés vagy váratlan szituáció során megnyugtató biztonságérzetet ad.

Chiptuning Budapest 1202 Nagykőrösi út 107.

CHIPTUNING MMC Autochip
vissza az oldal tetejére
MMC Autochip LinkedIn profil
MMC Autochip YouTube csatorna

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector
Copyright © Minden jog fenntartva | design by DC
Jogi Közlemény

MMC Autochip YouTube csatorna
MMC Autochip LinkedIn profil
a Facebookon: MMC Autochip Chiptuning Facebook oldal
Top