Referencia Referencia

vissza az MMC Chiptuning Fõoldalra

Chiptuning – Fogyasztáscsökkentés és a motor tartóssága

Cégünk – MMC Autochip H-1202 Budapest, XX. Nagykőrösi út 107. – kifejezetten a gyári, utcai személyautók és kisteherautók chiptuningjára – teljesítménynövelés, fogyasztáscsökkentés – specializálódott, átalakított motorokat versenyautókat nem, vagy csak néhány kivételes esetben vállalunk. Ellentétben a versenyautókkal, az utcai autóknál a tartósság kiemelten fontos szempont, cégünk a motoroptimalizálást – chiptuning a biztonságos határon belül – mindig ennek figyelembevételével végzi.

Egy 10 évvel ezelőtti Totalcar cikkben szerepel ez a mondat: „A nagyobb teljesítmény nagyobb mechanikus és termikus terhelést okoz.” Ez a kijelentés azonban csak részben, egy bizonyos üzemállapotra igaz, amit később részletesen kifejtek. Egy másik felmerülő kérdés: hogyan lehetséges az hogy nő a motor teljesítménye és forgatónyomatéka, ugyanakkor csökken a fogyasztás? Áthágjuk a fizika törvényeit? Szó sincs erről. Érdemes összességében vizsgálni a dolgokat, és a fenti kérdéseket a motor különböző üzemállapotaiban is összehasonlítani.

Chiptuning - Fogyasztáscsökkentés és a motor tartósságal

Versenyautóknál a maximális teljesítmény elérése a legfontosabb szempont, a motor tartóssága és a fogyasztás másodlagos tényező. Utcai autóknál teljesen más a fontossági sorrend, és a motor használata is a közúti forgalomban. A tartósság és a fogyasztás fontos szempont, így az erő növelése ennek függvényében történik. Emellett arra is ügyelünk, hogy a károsanyag kibocsátás a megengedett értékhatáron belül maradjon, és a környezetvédelmi értékek jók legyenek. Ezt nevezzük optimális beállításnak. A motor üzemi állapotában meg kell különböztetnünk a részterhelést, és a teljes terhelést!

Versenyautók esetében versenypályán a teljes terhelés szinte folyamatos. Utcai autók esetében a helyzet teljesen más, közúti forgalomban az autót szinte mindig részterhelésen használjuk. Ritkán nyomjuk padlóig a gázpedált és forgatjuk tiltáshatárig a motort, vannak olyan sofőrök akik sohasem. Nyilván vannak kivételek, léteznek olyan „nehéz lábú” sofőrök, akik rövid idő alatt képesek egy gyári motort is széthajtani, de nem ez az általános.

A motor tartósságát befolyásolja a megfelelő használat és a rendszeres szervizelés, illetve annak hiánya is. Vannak alapvető dolgok a megfelelő használattal kapcsolatban. Hideg motort nem szabad magas fordulatszámon pörgetni, meg kell várni az üzemi hőfokot, mert a motorolaj csak ekkor képes a megfelelő kenést biztosítani, ellenkező esetben fokozott kopással kell számolni. Nem hiszek a 30 ezer kilométer utáni olajcserében, ez kb. arra elég hogy a motor kibírja a garanciális időszakot, utána jönnek a problémák és a javítások. Lehet akármilyen szuper olaj a motorban, fém alkatrész mozog fémen, a kopás folyamatos, de a mértéke egyáltalán nem mindegy. A kopás miatt apró fém szemcsék keringenek az olajban a motor használata során, az olajleeresztőcsavar mágnese nem gyűjti össze mindet. Úgy mint a saját autóimban, mindenkinek a 10 ezer km utáni olajcserét javaslom, a friss olaj és a megfelelő kenés az első védelmi vonal a motor tartóssága szempontjából.

Visszakanyarodva a részterhelés fogalmához, pontosan mit is jelent ez a kifejezés? Utcai autók esetében közúti forgalomban gyorsításkor általában nem nyomjuk padlóig a gázpedált. Ha mégis szeretnénk, ez akkor sem mindig kivitelezhető, mert a forgalmi helyzet ezt nem teszi lehetővé. Pl. másik autó megy előttünk és előzésre nincs lehetőség. Amikor piros lámpánál vagy elsőbbség megadása miatt megállunk, az autó indulásig alapjáraton üzemel, a gázpedálhoz hozzá sem érünk. A motor hűtési rendszere automatikusan fenntartja az üzemi hőfokot, a termosztát a szükséges hőmérsékleten nyit és zár, a hűtőventillátor a hőfokjeladótól kapott információ alapján a megfelelő pillanatban működik, így a motor nem melegszik túl és nem kap nagyobb termikus terhelést. Nagyobb termikus terhelést a motor csak a folyamatos maximális terhelés közelében kaphat, ilyenkor a fogyasztás is megnő.

Chiptuninggal azért lehet fogyasztáscsökkenést elérni az utcai autóknál, mert a motor karakaterisztikáján javítva már alsó fordulatszám tartományban (részterhelés) is lesz plusz nyomaték. Gyorsításnál hamarabb fel lehet váltani, ugyanakkor a motor rugalmasabb is lesz, 5-ben (és 6-ban) is már alacsonyabb fordulatszámról fog gyorsulni, így akár egy visszaváltás is megspórolható. Összegezve: Chiptuning után a motor karakterisztikáján javítva, normál üzemmód mellett (részterhelés ill. ritkán alkalmazott teljes terhelés) a motor tartóssága megmarad, nem fog nagyobb hőterhelést kapni, és a megnövekedett erő mellett fogyasztáscsökkenést érünk el. A chiptuning vélemények, referenciák oldalunkon ügyfeleink visszajelzései olvashatóak.

Kategória: Cikkek Címke: , , , , ,
vissza az oldal tetejére
MMC Autochip LinkedIn profil
MMC Autochip YouTube csatorna

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector
Copyright © Minden jog fenntartva | design by DC
Jogi Közlemény

MMC Autochip YouTube csatorna
MMC Autochip LinkedIn profil
a Facebookon: MMC Autochip Chiptuning Facebook oldal
Top