vissza az MMC Chiptuning Fõoldalra

Chip tuning – Célkeresztben a furgonok

Amikor a chip tuning a téma, keveseknek jut eszébe, hogy az utakat járó áruszállítók is képbe kerülhetnek. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ördögtől való dolog a haszonjárművek motorjainak a tuningolása.

A haszonjárműves szakma másabb, mint a személyautós, egészen eltérő dolgok motiválják a testesebb Ford Transit, Iveco Daily flottát fenntartó vállalkozót a tuningra, mint az autóját feljavítani akaró polgárt. Kívülről nézve, a haszonjármű tulajdonosoknak az lebeghet a szemük előtt, hogy a fogyasztás minél kevesebb legyen. Bár ez is igaz lehet, de nem csak ez az elérni kívánt cél.

furgon chip tuning 

Az öt és hat számjegyű pénzösszegbe kerülő beavatkozás oka rendkívül egyszerű: a lóerők növelése. Az „alanyok” nem feltétlenül a legfrissebb kiadású, tehát nem az Euro VI-os szabványt teljesítő járművek, hanem az előtte lévő generációk. Így lehet könnyen egy lépcsőfokot ugrani teljesítményben, a 120 lóerős modell, 140 vagy 145 lovassá is válhat. Közben persze a nyomaték is szépen gyarapodik.

Az izgalmas a dologban, hogy a chip tuninggal komoly százezreket lehet megtakarítani, esetleg érdemes autóvásárlás előtt is kikérni a szakember véleményét a tuningról. A járművek eggyel nagyobb teljesítményű kivitelét már borsosabb áron lehet megvásárolni, a differencia a két motorvariáns között elég szép összeg is lehet. Egy kis utánajárással ez a pénzmennyiség lecsökkenthető a chip tuning árára. Ez a különbség a használt járművek között is megfigyelhető, így lehet maradni az olcsóbbnál, amelynek könnyedén fel lehet húzni a teljesítményét.

A lóerő hajhászat oka a haszonjárműveknél elsősorban nem az egymással történő versenyzés miatt van, sokkal inkább a forgalom iramának tartása, és az emelkedők minél könnyebb legyőzése a cél. A chip tuning által megnövekedett teljesítmény kevesebb forgalmi „szenvedést” okoz a sofőrnek, de fontos az időtényező is. Az M7 autópálya legendás érdi emelkedője csak egy a megpróbáltatásokat okozó földrajzi helyek közül, hazánk szomszédainál és nyugat-Európában elég sok hegy található. Az ilyen helyekre történő felkapaszkodás közben igen jól jönnek az extra lóerők, ez az, amikor a plusz lovak és Nm-ek időre válthatók. Közben plusz pontot jelent az is, hogy a fogyasztás csökken.

Ide feltétlen be kell szúrni azt a megjegyzést, hogy a takarékosság nagyban függ a sofőrtől. Akit nem érdekel a fogyasztás, az csak tolja az autónak, míg mások odafigyelve 5-15%-os megtakarításokat is el tudnak érni a tuningolt furgonnal. Érdekesség, hogy a testes járműveknél egy tartósabb szembeszél vagy hátulról kapott szél, komolyan befolyásolja a fogyasztást. Egy jó érzékű sofőrrel párosítva a chip tuning, egész kellemes megtakarításokat és alacsony norma fogyasztást tud véghezvinni.

Plusz pontot jelent még az elégedettebb dolgozó, aki nyilvánvalóan jobban szereti az erősebb, jobban húzó furgont vagy kisbuszt, ami vészhelyzetben is jobban teljesít. A chiptuning vélemények, referenciák oldalunkon ügyfeleink visszajelzései olvashatóak.

A megelégedettségi garancia és az autó eladásakor visszaállítható beavatkozás pedig örömmel tölti el a tulajdonost. Aki nemzetközi fuvarokba jár ilyen járművel, még nagyobb örömmel fogadja az extra lóerőket. A kisebb fogyasztás pedig a fenntartási költségeket csökkenti. A csökkenő literekből pedig könnyen kiszámolható, hogy hány kilométer múlva kezd el „termelni” a chip tuning.

Kategória: Cikkek Címke: , , , , ,
vissza az oldal tetejére
MMC Autochip LinkedIn profil
MMC Autochip YouTube csatorna

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector
Copyright © Minden jog fenntartva | design by DC
Jogi Közlemény

MMC Autochip YouTube csatorna
MMC Autochip LinkedIn profil
a Facebookon: MMC Autochip Chiptuning Facebook oldal
Top