Referencia Referencia

vissza az MMC Chiptuning Fõoldalra

Chip tuning – Alapok

Egy új szakmát, új tárgyat megérteni úgy a legegyszerűbb, ha elkezdjük megnézni a terület alapvető szavainak a meghatározását. Bár ejtettünk már néhány szót a chiptuning jelentéséről, a jobb megértéshez érdemes részletesebben más szemszögből is megközelíteni a dolgot.

A legelső szó a chip, amely már átkerült a magyarba és írhatjuk úgyis, ahogy ejtjük. A chip az angolból származó szó és közel áll a számítástechnikához. A jelentése morzsa, esetünkben a kicsinysége miatt ragadt rá számítógépekben használt alkatrészre a jelentése. Olyan aprócska áramköröket tartalmazó lapkát jelöl, amelyben rengeteg nyomtatott áramkör található. Ennek az a funkciója, hogy különféle dolgokat vezéreljen és számításokat végezzen. A legkönnyebben úgy képzelhető el, hogy a számítógépet vezérlő, „százlábú” chip-et maga elé képzeli az olvasó. Ennek az aprócska alkatrésznek az a feladata, hogy a motor és a vezető által küldött (gázpedál állás stb.) különféle paramétereket begyűjtse, az adatokat ismerve vezérelje a motort.

chip tuning alapok 

Az autóba egész más formában építik be, mint ahogy az asztali számítógépekben található.

A járművekben vaskosabb, strapabíró „csomagolásban” található, amit általában a motortérben vagy a műszerfal alatt helyeznek el az utastérben. A kb. tenyérnyi méretű műanyag vagy fém burkolatú dobozon szoktak hűtőbordákat is elhelyezni.

Az autóban lévő környezet jóval keményebb, mint az otthoni számítógépekben, ezért a durva hőingadozást is bírnia kell. Ez indulhat a -50 Celsius foktól és bőven +100 fok fölé is mehet a motor térben. Erre rájön a por, a víz, a rázkódás és egy sor mechanikai hatás, ami érheti a motort vezérlő elektronikát. Ez az alkatrész a chip tuninggal foglalkozó szakemberek tárgya, a munkájuk az, hogy a chipen található információkat változtatják át a beavatkozás során.

A tuning szintén a magyar nyelvben régóta használt szó, ennek is angol a forrása. A szavak eredeti jelentése elég sok mindent el tud mondani, ez a tuning esetében különösen így van. A szót használják a zenében is, pl. hangszereknél, nem csak az autós területen. Ott finomhangolást, a távközlésben beszabályzást, hangolást, és az adott frekvenciára való állást is jelenti. A szó második jelentése is igen kifejező: összhang. A kifejezés zenéhez való közelállására bizonyíték, hogy az angolban a hangvillát tuning forknak hívják.

Az autós területen az általános jelentése, hogy az autó teljesítményét feljavítják, ezen érthető gyakorlatilag minden. Leginkább a motoron és a karosszérián történő beavatkozásokra mondják, hogy tuningolt. A különféle tuning területekbe nem megyünk bele, a motornál két alapvető területet különböztetünk meg: az egyiknél azokat a beavatkozásokat értjük, ahol a motor fizikai részeit változtatják meg. Hengerűrtartalom növelés, nagyobb szelepek, könnyebb hajtókarok, dugattyúk beépítése stb..

A másik a chip tuning, amely úgy zajlik, hogy a motort vezérlő elektronikát módosítja a szakember, a megrendelő kívánalmainak megfelelően. Ez a legideálisabb állapota a chip tuningnak, amely jól személyre szabható. Szerencsés dolog a chip tuning ehhez a formájához ragaszkodni, amely igényel a sok éves szaktudás mellett, komoly hátteret is. Ezen dolgok megléte bármilyen „furcsa”, de az elvégzett munka árában is érvényesül, az hogy a szakember professzionális módon tudja végezni a munkáját, minőségi eszközök és a szaktudás is szükségesek, valamint hosszú távú visszajelzések az adott típusról. A chip tuning további előnye hogy szemben a mechanikus átalakítást igénylő motor tuninggal, az eredeti állapot bármikor visszaállítható. A chiptuning vélemények, referenciák oldalunkon ügyfeleink visszajelzései olvashatóak.

Kategória: Cikkek Címke: , , , , ,
vissza az oldal tetejére
MMC Autochip LinkedIn profil
MMC Autochip YouTube csatorna

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector
Copyright © Minden jog fenntartva | design by DC
Jogi Közlemény

MMC Autochip YouTube csatorna
MMC Autochip LinkedIn profil
a Facebookon: MMC Autochip Chiptuning Facebook oldal
Top